Kako pržiti kikiriki u tavi: recepti za kuhanje, savjeti

Anonim

Ova poslastica ima veliki broj obožavatelja. To je korisno i uvijek prikladno: bilo da se gleda TV emisije, prijateljska okupljanja ili nedostatak vremena za jelo na cesti. Na neki način, pečeni orasi zamijenili su sjeme. Samo s oraščićima sve je mnogo ljepše, više okusa i manje smeća. Da ne biste imali nedostatak gotovih zalogaja, morate naučiti i zapamtiti kako pravilno pržiti kikiriki u tavi. Počnimo odmah. Ali prije nego objavimo nepokolebljiva pravila za pravilnu pripremu kikirikija.

Pravila za ispunjavanje ...

Zapamtite najvažniju stvar: kad god se odlučite za pripremu užine, prije nego što pržite kikiriki u tavi, morate je marljivo očistiti od prašine i pijeska.

Drugo pravilo nije ništa manje važno i ne treba ih zanemariti. Dajte sve od sebe da uklonite ružičasti film iz svakog zrna. Ako propustite ovu potrebnu stavku, ova naizgled bezopasna kora će pokvariti cijeli dojam gotovih oraha. I to nije samo estetska strana problema.

Pravilo tri. Prije nego što pravilno pržite kikiriki u tavi, morate pronaći savršeno savršena jela. Trebao bi imati debelo, ravnomjerno zagrijano dno. To je tako da matice ne izgaraju.

O ostalim detaljima kako pržiti kikiriki u tavi, reći ćemo u članku.

Klasična pržena

Kada ste htjeli pečena sjemenka kikirikija, kuhani sami, gdje početi? Uz izbor kvalitetnog proizvoda. Kako će se vaši kikiriki peći u tavi i kakav će biti njegov konačni okus ovisit će o vašem raspoloženju i raspoloženju onih koje ćete tretirati s orasima. Stoga odabiremo kopije koje nisu razbijene, ne trule i nemaju crvotočine (takve male i ravne rupe u ljusci). Ta se pravila uglavnom primjenjuju na one koji ne dobiju oljuštene orašaste plodove, već one čija su ona cijela.

Priprema komponenti

Prije pečenja kikirikija u tavi, ponovno ćete moći pregledati proizvod. Ako vam se nekako razmaže, mi ćemo ih se riješiti. Uništavamo školjku koja, poput graška, skriva nekoliko ružičastih okruglih zrna koja su nam već poznata. Operite ove matice u hladnoj vodi. Bolje u protoku, ako ne, onda u nekoliko voda - za čišćenje.

Stavite matice na čistu krpu. Bilo koja preostala tekućina bi se trebala apsorbirati u nju. Blotirajte matice kako biste ubrzali postupak.

Proces toplinske obrade

Sada o tome kako pržiti kikiriki u tavi u ljusci, tako da na kraju nestane. Sipajte suhe orašaste plodove u posuđe. Uključite prosječnu temperaturu. Postupno će se posuda i sadržaj početi zagrijavati. Ulje u ovoj metodi nije potrebno. Sloj oraha jedan, najviše dva. Općenito, nemojte puno zaspati kako ne biste komplicirali proces. Rukujte alatom za miješanje matica. To može biti drvena spatula ili uobičajena žlica.

Vlažni ostaci ostavljaju kikiriki uz povremeno miješanje. Uskoro će kikiriki početi preklapati vage. Vani će biti zlatna. Cijeli proces traje oko dvadeset minuta. Ponekad malo više ili manje. Sve će ovisiti o udjelu oraha.

Pečena matica bez dodataka je spremna. Možete pričekati za hlađenje i odlepljivanje kože koje nisu imale vremena da padnu. Ali već možete početi kušati: vage na okruglom grahu neće nauditi.

Kako pržiti kikiriki u tavi u ljusci

Ova mogućnost liječenja ima svoje obožavatelje.

Saznajte više o pojedinostima izrade takvog kikirikija:

 1. Kao i obično, kupujemo kvalitetne matice koje nemaju pukotine u ljusci i bez truleži.
 2. Prvo ćemo isprati svu jaku i vidljivu kontaminaciju ljuske. Zatim ulijte oljuštene kikirikije u duboku posudu i potpuno napunite vodom. Čekamo 20-40 minuta ovisno o stupnju kontaminacije proizvoda. Zatim ispustite vodu.
 3. Raširili smo se na tkaninu. Mi promakivaem.
 4. Prije nego pržite kikiriki u tavi, bit će ispravno osušiti ih u pećnici.

Sušenje oraha

Zagrijte pećnicu na temperaturnom području od 180-200 stupnjeva. Plitica za matice mora imati suhu površinu. Podmazivanje nije potrebno. Ulijte kikiriki na lim za pečenje u jednom sloju. Poslano u utrobu grijane pećnice. Držite matice unutar vruće peći 8-12 minuta.

Pečeni kikiriki

Zagrijavamo odgovarajuću rešetku. Nakon uklanjanja matica iz pećnice, odmah ih pošaljite na daljnje pečenje. Uz stalno miješanje kuhati u ljusci na umjerenoj temperaturi. Pobrinite se da stranice nisu izgorjele.

Nakon deset minuta obrade ne ostavljajte orahe u vrućim jelima. Stavite papir za pečenje, ručnik ili pergament na veliku ploču ili pladanj. Na ovu posteljinu pospite vrući kikiriki. Pričekajte petnaest minuta i provjerite jesu li matice spremne guranjem školjki. Ako je krhka, to znači da su orasi dobro prošli slavu.

Domaći nasoljeni orasi

Ali kako pržiti kikiriki u tavi sa solju.

Uzeli smo u obzir sve pojedinosti koje prate proces:

 • Stječemo osnovu za užinu izvrsne kvalitete. Kao što je gore spomenuto, u dobrim orasima nema mjesta za trule, crvljive i pljesnive. Odaberite za sebe: matice u ljusci ili proizvod pušten s poklopca.
 • Ionako operite grah s ovisnošću. Očistite matice za kuhanje.

Na pola kilograma kikirikija bez školjki trebamo 7-20 grama vrlo fino usitnjene kuhinjske soli. Najvažnije je da sol ne sadrži dodatke joda. Stoga je jodirani proizvod stavljen na stranu.

Kikiriki sa solju u tavi: kuhanje korak po korak

Kikiriki su odabrani, kupljeni, prosijani i čak temeljito oprani. Koji bi trebali biti sljedeći koraci kako bi dobili ukusan, slanu užinu?

 1. Osušite matice od viška tekućine. Radimo to kako je gore navedeno u članku. Ručnik više odgovara za korištenje tkanine.
 2. Na minimalnoj temperaturi posuđe za pečenje zagrijte debelim dnom. Vrijeme zagrijavanja - 2-3 minute.
 3. Stavite zrna u tavu i zagrijte ih tri minute. Lagano dodajte temperaturu i pržite još 10 minuta. Ne zaboravite promiješati matice pomoću žlice ili spatule. Uskoro će se početi ljuštiti ljuska.
 4. Ugasi peć. Pospite kikiriki u široku posudu, to može biti pladanj ili čak posuda prekrivena papirom za pečenje. Hladne jezgre.
 5. A sada najvažniji i ujedno ne baš ugodan dio posla: moramo skinuti sve ljušture zrna. Ako ne provedete ovu proceduru, kao rezultat toga, ljuska će sama nestati, ali i sol u kojoj se kotrljaju matice također će nestati. Općenito se ispostavilo da nije točno ono što očekujemo. Stoga, s marljivošću, oslobađamo jezgre s pokrova.
 6. Nakon što smo se suočili sa zadatkom, ponovno zagrijavamo tavu tri minute. Ulijte ulje na dno posude. To bi trebalo biti biljno ulje koje nema okus. Ulje se pravilno zagrijava.
 7. Izlijemo jezgre oraha i odmah nastavljamo njihovo miješanje. Tako će svaka matica dobiti svoj dio ulja. Kuhajte na srednjoj vatri. Pazite da matice ne izgaraju.
 8. Zlatna boja oraha i poznati okus jasno pokazuju da trebate dovršiti pripremu užine. To će se dogoditi oko 10 minuta nakon početka prženja.
 9. Dodajte sol i promiješajte. Trebala bi se zalijepiti za uljni nevidljivi sloj.
 10. Ugasi peć. Pomakni se na stalak. Pokrijte poklopcem ne do kraja. Pet minuta kasnije i uklonite ga. Ponovno pomiješajte gotovu užinu. Možete početi slaviti domaće orahe u soli.

U slatkoj glazuri

Slatka opcija je dobra na svoj način. Voli ga djeca i odrasli. Pripremite orahe u glazuru.

Popis komponenti:

 • kikiriki, izuzeti iz ljuske - pola kilograma;
 • šećer - 130-150 grama;
 • maslac - 60-80 grama.

sekvenca

Ponovite stavke, i neće biti poteškoća s načinom prženja kikirikija u tavi.

Počinjemo s pranjem jezgri. Zatim uklonite višak vode iz njih. Širimo posude otporne na temperaturne promjene. Vruću vodu i kipuću vodu (vrlo hladnu) nalijemo na jezgre u loncu. Pokrijte poklopcem i pričekajte najmanje deset minuta.

Ispustite vodu iz matica. Sami jezgre su tri ruke između. Radimo to pažljivo: trebamo gornje ružičaste ljestvice da se spustimo. Što više uklanjamo ovu koru, ukusniji će biti konačni rezultat.

Izlijte oguljene zrna. Bolje je staviti ih na široku površinu, prethodno ga pokriti s pamučnim kuhinjskim ručnikom. Blot na vrhu. Ostavite matice da leže i pripremite samu glazuru.

U tavi rastopite sav maslac. Čim se ulje otopi, temperaturu ploče smanjite na minimalnu vrijednost i sipajte šećer. Smjesa se miješa.

Rastopljeni šećer topimo dok se zrna potpuno ne otopi. Rezultat bi trebao biti blago viskozna glazura zlatne nijanse, koja ima pojedinačne, smeđe inkluzije.

Čim je glazura spremna, šaljemo sve matice u utrobu tave. Važno je kao virtuoz i brže miješati sastav. Dakle, veća količina orašastih plodova će dobiti stopu glazure.

Bez zaustavljanja miješanja pržite zrna u šećernoj glazuri deset minuta. Istovremeno, vatru držimo tako da slatki sastav ne gori puno.

Nakon isteka zadanog vremena, isperite tanjur hladnom vodom i ulijte gotove slatke matice. Takav je snack pohranjen oko tjedan dana. Ali tko je posvećen da ne jede svu poslasticu u kraćem vremenskom razdoblju?