Pekmez od jabuka Paradise: recept za mirisne pripreme za zimu

Anonim

Pekmez rajske jabuke napravljen je od cjelovitih plodova - možete ih ukloniti prije kuhanja, ili ih možete ostaviti, a zatim ukrasiti kolače i kolače slatkim malim jabukama. Ova priprema savršeno će nadopuniti vaše zalihe za zimu, pogotovo zato što nije teže od bilo koje druge. O tome kako kuhati rajski džem od jabuke, recepti i tehnologija njegove pripreme mogu se naći u našem članku. Jedino je pažljivo odabrati zrelo, ne zgužvano, a ne crvljivo voće, sortirati ih po boji i veličini, a zatim nastaviti izravno s procesom, koji je, iako je potrebno puno vremena, prilično jednostavan.

Pekmez rajske jabuke: klasičan recept

Za pripremu trebat će vam:

  • kilogram rajskih jabuka;
  • 1, 3 ili nešto više od kilograma granuliranog šećera;
  • 2 šalice filtrirane vode.

Voće sortirati i oprati, stabljika može biti uklonjena, ali možete ostaviti i tako. Zakačite svaku jabuku čačkalicom ili debelom iglom na nekoliko mjesta. Nakon toga pripremite sirup od određene količine vode i šećera. Tako da na kraju dobijete ukusnu i najprecizniju rajsku jabuku, recept (tehnologija) uključuje kuhanje u nekoliko faza, pa budite strpljivi. Prvo morate napuniti voće sa šećernim sirupom i ostaviti da stoji jedan dan. Nakon što se tekućina isuši, prokuhajte, dodajte vruće jabuke i ostavite još 24 sata. I samo na treći dan možete staviti posudu sa svim sadržajima na štednjak i dovesti do zaglavljenja do spremnosti. To možete provjeriti ovako: uzmite kap tekućine, ulijte je na tanjur i gledajte. Ako se širi - kuhajte još neko vrijeme, ako ne, onda slobodno ulijte mirisni džem na limenke, zavijte poklopce i pošaljite na tamno mjesto koje se čuva do zime.

Pekmez od jabuka Rajska: recept za zimsku berbu jantara

Iako je ova mogućnost kuhanja slična broju prethodnih u pogledu broja sastojaka, sama tehnologija kuhanja je nešto drugačija. Ali ona će vam pomoći da dobijete ukusne i vrlo lijepe, jantarne džemove iz rajskih jabuka. Za pripremu uzmite:

  • 1, 5 kg voća;
  • kilogram šećera;
  • čašu obične filtrirane vode ili soka od jabuke.

Operite jabuke, sortirajte ih, uklonite stabljiku. Pričvrstite na nekoliko mjesta šibicom ili čačkalicom, a zatim na nekoliko minuta izbijelite (prokuhajte) u kipućoj vodi. Izvucite voće žlicom s prorezima i umočite ga u hladnu vodu, u kojoj bi trebali biti natopljeni 24 sata. Nakon određenog vremena ulijte jabuke kuhane sa sirupom određene količine šećera i vode. Usput, vrlo će biti ukusno ako vodu zamijenite sokom od jabuke: možete je sami stisnuti, ili je možete kupiti. Nakon što se voće u sirupu ohladi, posudu stavite na štednjak i kuhajte džem četvrtinu sata. Jabuke će postati prozirne, a boja tekućine nalikovat će jantaru. Sada znate kako napraviti rajsku jabuku. Recept za njegovo kuhanje nije teži od bilo koje druge gredice, a zimi ćete moći koristiti naj mirisniju hranu za dekoriranje pečenja, kao i jednostavno kao izvrstan dodatak čaju.