Što se razlikuje od šljiva? U čemu je razlika?

Anonim

Što se razlikuje od šljiva? Ovo pitanje interesira mnoge. Nakon čitanja članka saznat ćete odgovor na njega.

Zimi i proljeće, kada nema gotovo svježeg voća, vrijeme je da se sjetite šljiva. Ponekad liječnik može preporučiti uzimanje ovog proizvoda i ljeti. Ali zašto ga koristiti kad imate svježe šljive? Mnogi vjeruju da su šljive i šljive jedna te ista. Međutim, to nije posve točno. Sada ćemo razumjeti ovo pitanje.

Suhe šljive i šljive: u čemu je razlika?

Suhe šljive i šljive razlikuju se ne samo po tome što je jedan od tih proizvoda svježe voće, a drugi suši. Razlika je ovdje mnogo značajnija. Činjenica je da se šljive ne mogu napraviti od svake vrste šljiva. Osim toga, za njegovu pripremu koriste se posebne tehnologije. I stoga, možemo sa sigurnošću reći da šljive nisu samo sušene šljive. To je poseban proizvod koji se razlikuje po okusu i utjecaju na ljudsko tijelo.

Kako bi se pojasnilo kako se šljiva razlikuje od šljiva, ova dva proizvoda smatrajte zasebno.

šljiva

Ovo voće iz obitelji roza počelo se uzgajati na Kavkazu iu Maloj Aziji u antičko doba. I samo oko četiri stoljeća prije, šljiva počela steći popularnost u drugim zemljama, uključujući i Rusiju. Biljka ima mnogo varijanti, ovisno o tome što mijenja veličinu ploda, njegovu boju, okus, pa čak i vitaminski sastav.

Šljiva se jede i sirovina iu obliku džemova, kompota, želea i drugih slastica. U nekim kuhinjama dodaje se mesnim i ribljim jelima, dajući im posebnu pikantnost. Mnogo ljudi cijeni vino i duhovne tinkture na šljivama. Uz voće u tradicionalnoj medicini postoje i recepti za pripremanje pića iz lišća određenog stabla. Čaj od svježeg ili sušenog lišća i grančica ima umirujuća i tonička svojstva.

Blagotvorna svojstva šljiva

Razlika između šljiva i šljiva je korisnost svakog proizvoda. Šljiva je korisna za one koji pate od kardiovaskularnih bolesti i poremećaja gastrointestinalnog trakta. Zbog bogatog sadržaja vitamina, voće treba uključiti u jelovnik najmanje dva puta tjedno tijekom razdoblja berbe. Zreli plodovi sadrže željezo, bakar, kalij, cink, folnu kiselinu, vitamine A, P, E i druge korisne tvari.

Sposobnost šljive da utječe na rad kardiovaskularnog sustava je zbog visokog sadržaja rutina. Ova tvar regulira krvni tlak i povećava vaskularni tonus. Budući da je rutin otporan na visoke temperature, pekmez od šljiva može se koristiti za liječenje kardiovaskularnih bolesti kao i svježeg voća. Najviši sadržaj ove tvari zabilježen je u koži šljive, pa je kod žetve važno da se koža ne uklanja, a da se koristi sirova šljiva, uklanjajući samo kost.

Mnogi su svjesni sposobnosti šljive da ima laksativni učinak. Zbog toga svojstva uspješno se koristi za liječenje zatvora. Također, za ovu sposobnost da se šljiva zaljubio u one koji žele izgubiti težinu ili zadržati lik. Zbog bogatog sastava vitamina, niskog kalorijskog sadržaja, sposobnosti čišćenja crijeva i uklanjanja viška tekućine iz tijela, odvod bi trebao biti uključen u prehranu svake osobe koja brine o svom liku.

Visok sadržaj vitamina A čini plod korisnim proizvodom za osobe koje pate od gihta i reumatskih lezija. I šljiva se koristi kao sedativ. Dovoljno je koristiti nekoliko zrelih plodova noću i danju kako bi se izbjegla nesanica i drugi poremećaji spavanja.

kontraindikacije

Unatoč činjenici da je šljiva vrlo koristan organski proizvod, postoje i kontraindikacije za njegovu uporabu. Ne preporuča se davati šljive djeci mlađoj od 1 godine, u kojoj gastrointestinalni trakt još nije u potpunosti izrastao. Također je nametnuta zabrana korištenja šljiva dojilja.

Osobe koje pate od čira na želucu i dvanaestopalačnog čira ne smiju koristiti šljive bez dopuštenja liječnika. Povećana kiselost želuca - još jedan razlog za odbijanje šljiva.

suhe šljive

Što se razlikuje od šljiva? Sada ćemo razumjeti ovo pitanje. Moguće je uočiti više pokazatelje korisnih svojstava šljiva u usporedbi sa svježim šljivama. To se objašnjava samo činjenicom da su šljive koncentriraniji proizvod bez vlage. To znači da će na 100 grama voća imati više hranjivih tvari i vitamina nego 100 grama šljive.

Okus suhih šljiva čini ga omiljenom poslasticom djece i odraslih. Bogati vitaminsko-mineralni sastav omogućuje vam da ovaj proizvod uključite u svoj jelovnik što je češće moguće. Šljive sadrže velike količine željeza, kalija, magnezija, cinka, kroma, mangana, fosfora, vitamina A, B, C, E i druge korisne tvari. Zbog svog sastava može poboljšati opću dobrobit osobe, pozitivno utjecati na rad cjelokupnog organizma.

Suhe šljive, kao i svježe šljive, propisane su za kardiovaskularne bolesti i poremećaje probavnog trakta. Ovaj proizvod je savršen gubitak težine, ako ih zamijenite u prehrani uobičajene slastice. Također, sušeno voće utječe na rak. Dokazano je da šljive mogu spriječiti razvoj onkologije, au prisustvu bolesti - za borbu protiv oštećenih stanica.

Kuhanje sušenog voća

Kakve šljive rade? Suho voće se proizvodi od posebnih vrsta voća. Za pripremu su prikladne sljedeće vrste šljiva: mađarski, ljubičasti, jegulja, ajan, raisin-erik, burton i još neki. Ako pokušate napraviti šljive iz druge sorte, primjerice domaće mađarske, čerkušije ili kože (uobičajene sorte u Ukrajini), sušeno voće bit će potpuno drugačije od onoga što smo vidjeli na policama. To će biti samo sušena šljiva i ništa više.

Za pripremu ukusnih i bogatih šljiva odabrani su samo zreli i slatki plodovi. Najjednostavnije je sakupiti šljive za proizvodnju suhih šljiva samo kada plodovi padnu. Ako su plodovi još uvijek na stablu, to znači da još nisu dovoljno zreli. To znači da će šljive izaći kiselo i bez odgovarajućeg okusa. Dozvoljeno je lagano protresti stablo kako bi zrelo voće napustilo grane.

Kako kuhati prave šljive? Čak i uz prisutnost zrelih, pravilno ubranih plodova šljive potrebne sorte, postoji rizik dobivanja suhog voća niske kvalitete, ometajući način sušenja. Nije dovoljno samo sušiti šljivu na otvorenom suncu ili u sušionici povrća. U ovom slučaju, šljive će postati smeđe, a ne bogato crne. Istodobno će njegova konzistencija biti čvrsta, a sastav vitamina neće biti u potpunosti očuvan. Ta činjenica još jednom omogućuje da se shvati kako se šljive razlikuju od jednostavnih šljiva i suše na pogrešan način.

Značajke skladištenja prije sušenja

Za pripremu suhe šljive potrebno je voditi brigu o skladištenju voća do sušenja. Pale šljive mogu zadržati svojstva samo tri dana. Nakon toga plodovi počinju brzo propadati. Prije sušenja šljive treba temeljito isprati bez oštećenja njihove cjelovitosti. Zatim ih treba sortirati po veličini tako da su suho voće još ljepše. Tada odabrane šljive moraju biti blanširane, odnosno obrađene toplom vodom. Ovaj postupak ima pozitivan učinak na strukturu ploda, omogućujući im ravnomjernije i pravilnije sušenje. Nakon toga slijedi još jedan obvezni korak - alkalno liječenje. Da biste to učinili, kuhajte šljive u 1% otopini kaustične sode 15-20 sekundi. Kao rezultat ovog postupka, na površini odvoda nastaju mikropukotine, kroz koje će napustiti vlagu.

I tek nakon svega toga možete ići izravno na sušenje odvoda.

sušenje

U masovnoj proizvodnji koriste se posebne višeslojne ormare. Kod kuće se za to može koristiti električni sušač, pećnica ili drugi uređaj. Možete ostaviti šljive da se osuše i sunčeva toplina. Ali onda će biti vrlo teško uzeti u obzir važan uvjet - pri sušenju plodova temperatura bi se trebala postupno smanjivati. To je, morate pokrenuti proces na niskoj temperaturi, oko 40-50 stupnjeva, a prema kraju, povećati ga na 80-90 stupnjeva.

zaključak

Sada znate kako se šljiva razlikuje od šljiva (fotografija ploda je prikazana u članku radi jasnoće). Pregledali smo osnovna svojstva ovih plodova. Međutim, razlika između ta dva proizvoda ne znači da je jedna od njih korisnija od druge. Šljive i šljive imaju zakonsko pravo biti na svakom stolu, ako nema medicinskih kontraindikacija za uporabu tih proizvoda.