Shurpa - juha dolazi iz Uzbekistana

Anonim

Uzbekska juha shurpa je vrlo gusta i bogata. Napravljen je od pečenog mesa i povrća, a postoje mnoge tehnologije kuhanja.

Zajedničko svim vrstama ovog jela je visok sadržaj masti, visoki sadržaj začina i dodavanje zelenila. Shurpa - juha, povrće (mrkva, krumpir) za koje su izrezane vrlo velike. Također u nekim receptima je dodavanje voća (dunja, jabuke, šljive, suhe marelice).

Kako kuhati juhu shurpa u uzbečkom? Izbor proizvoda

Pa, ako za ovo jelo imate odgovarajući pribor - kotao. Shurpa kuhana u njoj (juha se može kuhati na štednjaku ili na otvorenoj vatri) ima poseban okus. Ali stane i samo široka posuda s debelim dnom. Shurpa je juha spomenuta u srednjovjekovnim knjigama. Pokušat ćemo reproducirati drevne tradicije Istoka u vašoj kuhinji. Pri izboru proizvoda treba pristupiti odgovorno. Dobra juha dolazi iz slanine i rebara.

Natrag (ili grudni koš) također će raditi. Također, tradicionalni recepti govore o tome koliko je važno u shurpa unutarnjoj masti (iz bubrega i omentuma). Ako vam je teško nabaviti takve proizvode, uobičajena masnoća će učiniti. Bolje, naravno, ovčetina. Potrebno je uzeti dvije vrste luka - običan, vrući i slatki, salata (također se naziva i ljubičastim krimskim lukom). Salatu možete zamijeniti porilukom. Također trebate kupiti mrkvu i repu. Sve navedeno povrće treba uzeti u istoj količini kao i meso. Četiri komada koje trebate uzeti bugarski papar, rajčice, krumpir. Jedna paprika. Od zelenila, cilantro je optimalan, kao i rajon. Glavni začini s kojima shurpa treba obilno začiniti (juha s vremenom ima karakterističnu ugodnu aromu) su korijander i zira (kumin). Uzmite i dobru vodu - dobra juha neće biti klorirana, također će biti teško odvojiti pjenu koja će se istaknuti tijekom kuhanja.

Postupak kuhanja

Umutite meso u hladnu vodu. Nakon kuhanja dodajte prstohvat soli. Kuhanje ne smije biti previše nasilno, tako da požar treba biti umjeren. Sol mora biti na početku kuhanja juhe, onda će biti puno čišći, a pjena će biti u mogućnosti u potpunosti prikupiti. Kada je tekućina bistra i bistra, dodajte prstenove luka. Trebao bi kuhati oko trideset minuta. Sada stavite slaninu na male komadiće, mrkve (veće koso narezane). U isto vrijeme, vruća crvena paprika, korijander i kumin treba umočiti u bujon. Sada shurpa treba kuhati točno jedan sat. Važna nijansa je često miješanje. Snažno kuhanje može ubiti miris šurpe, stoga ga s vremena na vrijeme treba tucati s loncem. Sat kasnije, trebali biste nastaviti polaganje korijena usjeva - repa, krumpir (općenito, možete ga staviti u cijelosti, barem ga smanjiti na pola). Stavite male rajčice bez rezanja. I velika podjela na četiri dijela. Bugarski papar treba izrezati na pola prstena. Na kraju pripreme, shurpa treba kušati, a ako je zbog soka od rajčice stekla višak kiseline, treba dodati malo šećera.