Punjeni šaran - stol kralja

Anonim

Šaran je najbliži "rođak" šarana. U stvari, to je ista riba, samo šaran živi u rijekama i jezerima, a šaran se uzgaja u ribnjacima. To jest, šaran je poput "udomaćene" pasmine šarana.

U kuhanju se šaran rabi vrlo široko, jer je meso ukusno i nježno. Šaran kuhan u kuhanim, prženim ili pečenim. Popularan i takav recept kao punjeni šaran. Štoviše, ovo jelo može poslužiti kao hladno predjelo i kao glavna vruća riba.

Postoje mnogi recepti za izradu šarana. Neki od njih su prilično složeni. Preporuča se rezati ribu u njima kako bi se uklonile sve kosti iz nje, ostavljajući netaknutu kožu slojem mesa. Naravno, da biste obavili takvu operaciju, morate imati određene vještine. Stoga ćemo razmotriti jednostavnije verzije recepta za punjene ribe.

Da bismo dobili šarana punjen ukusnim, preporučljivo je koristiti velike ribe težine dva kilograma. Šaran treba dobro očistiti od ljusaka, probiti kroz rez na trbuhu, kuhinjske zdjelice za uklanjanje škrga.

Sada ćemo trljati ribe i vani, i iznutra, sokom iz stisnutog limuna, kao i solju i omiljenim začinima. Za ribu možete koristiti gotovu mješavinu začina. Pripremljeni šaran stavite na stranu oko pola sata, tako da je mariniran. A mi ćemo se baviti punjenjem.

Da biste to učinili, spremite narezani luk u ulje, zatim dodajte naribanu mrkvu i pržite sve zajedno nekoliko minuta do zlatno smeđe boje. Zatim dodajte sitno sjeckane gljive, malo kiselog vrhnja i sve ih popunite. Ne zaboravite posoliti i dodati začine.

Iznutra, trbuh šarana se temeljito podmazuje kiselim vrhnjem (bolje je uzimati proizvod sa sadržajem masti 20%), mljeveno meso staviti i dobro ušiti. Naravno, možete pokušati usitniti čačkalice, ali u ovom slučaju izgled gotove ribe će biti manje uredan, a više će soka iscuriti.

Na poleđini ribe s obje strane potrebno je napraviti vrlo duboke posjekotine s obje strane i temeljito namazati ove komade kiselim vrhnjem. Tako će naš punjeni šaran biti više sočan. Za okus onih rezova koji će biti na vrhu prilikom stavljanja ribe na lim za pečenje, možete umetnuti pola kruga tankog narezanog limuna.

Pećnicu treba zagrijati na temperaturu od 180 stupnjeva i staviti posudu s ribom. Vrijeme kuhanja - oko sat vremena (ovisno o veličini ribe i karakteristikama pećnice). Tijekom pečenja šarana s vrhnjem treba razmazati još nekoliko puta.

Sve - naš punjeni šaran je spreman. Može se jesti vruće (ne zaboravljajući ukloniti nit), a možete se ohladiti i poslužiti kao hladna užina.

Naravno, ova opcija kuhanja ribe nije jedina. Postoji mnogo različitih punjenja pogodnih za punjenje šarana. Na primjer, mnogi ljudi vole punjeni šaran, recept za koji sadrži orahe. Za pripremu ovog jela dobro pržite luk, dodajte mu orašaste plodove, dobro isjeckan. Nakon toga, sol i nadjeva začiniti na okus. Ljubitelji kavkaske kuhinje mogu dodati zrna šipka luk i orah. Preostala tehnologija kuhanja se ne mijenja. Iako, ako netko ne voli kiselo vrhnje, onda se ovaj sastojak može u potpunosti zamijeniti suncokretom ili maslacem, samo maslac treba uzeti manje od kiselog vrhnja.

Ljubitelji ruske kuhinje, sigurno će cijeniti recept "Šaran punjen heljdom". Da bi se punjenje, kuhati labav heljde kaša i napunite ga s prženim lukom. Možete dodati nadjevom kuhane gljive ili jaje, izrezane na male komadiće.

Ne manje popularne su i razne opcije za riblje preljeve, pripremljene na bazi krumpirske kašice. Kao aditivi koriste se razno povrće i gljive.

Poslužite punjene šarane u cijelosti na posudu i ukrašene zelenilom i svježim povrćem.