Hladno dimljeni omul - ukusna poslastica

Anonim

Omul je komercijalna vrsta ribe iz obitelji lososa. Težina nekih jedinki ovog roda može doseći i do 3 kilograma, a prosječna duljina je 60-65 cm, dovoljno mesnate i umjereno masne ribe. Omul ne može se naći u vodama Rusije sve vrijeme, riba se pojavljuje u tim rijekama samo tijekom mrijesta. Prevladavaju stanište Bajkalskih voda.

Korisna svojstva

Ova vrsta ribe je vrlo mastna - pomaže joj dobro živjeti u vodama Sjevernog oceana. Budući da se omul hrani malim rakovima i planktonom, akumulira veliku količinu fosfora i drugih elemenata u tragovima. Niska količina kalorija (88 kcal na 100 grama) u kombinaciji s visokim udjelom masti čini ovaj proizvod nezamjenjivim u dijetologiji. Hladno dimljeni omul koristi se za siguran gubitak težine, kao i za zasićenje tijela hranjivim tvarima tijekom prehrane.

Omul u bilo kojem obliku se savjetuje koristiti osobe s poremećajima spavanja, kao i sa poremećajima živčanog sustava. Riba je bogata vitaminima B i proteinima.

Kako pušiti omul?

Postoji mnogo načina za kuhanje ribe. Neki preferiraju prženu verziju, mnogi poput kuhane ili pirjane ribe, a svi bez iznimke su spremni jesti ukusno dimljeno meso.

Omul hladno dimljen i vruće jednako ukusan i imat će put do bilo kojeg stola. Glavna stvar je držati ribu svježom. Usput, omul je među ribama koje nisu zaražene opisthorchosis, pa je sigurno jesti u bilo kojem obliku.

Priprema prije pušenja

Ribe se moraju odmrznuti i temeljito isprati. Ako na stolu imate svježi ili ohlađeni bakalar, ipak ga morate oprati i očistiti. Neki vjeruju da se ova riba ne može očistiti zbog vrućeg pušenja, jer praktički nema crijeva. Međutim, stručnjaci kažu da to može dati ribi strani okus.

Vruće dimljena

Omul se može kuhati u prirodi, čak i ako nemate dodatnu opremu. Dovoljno je par trave za par sati. Za to vrijeme požar treba spaliti. Pa, ako je pri ruci bit će čips voćaka. Nakon 2 sata isperite omul i pokrijte ribu lišćem vrbe. Prvo morate gurnuti ugljevlje i staviti sloj lišća oko 8-10 cm na njih.Uvjerite se da dim ide i vatra ne izlazi. Nakon 30-40 minuta riba će biti spremna. Ne biste trebali zadržati takvu poslasticu, bolje je odmah jesti.

Hladno dimljena

Tradicionalni bajkalski omul hladno dimljeni pripremaju se u posebnim dimnjacima. Oni mogu biti i domaći (pa čak i domaći) i industrijski. Prije nego što riba uđe u stroj, mora se rezati po leđima i izravnati. Bolje je odabrati ribu iste veličine, tako da će se kuhati ravnomjerno.

Uzmemo duboki spremnik i nanesemo grubu sol 1-1, 5 centimetara dolje. Ribu skinite gore stavite gore, a zatim pospite solju na vrhu i ponovno položiti sloj ribe. Dodamo posljednji sloj i sve stavimo pod prešu 2 dana. Nakon toga, svaka se riba mora oprati od suvišne soli i sluzi i objesiti na hladnom hladnom mjestu još 1, 5-2 dana. Sada možete pušiti. Dim u dimnjačnici trebao bi biti 25-30 stupnjeva, a temperatura se mora održavati tijekom cijelog razdoblja kuhanja (prosječno 3 dana).

Glavna prednost hladno pušenje preko vruće - proizvod je pohranjena za dugo vremena. Važno je da se riba ne smoči.

Gdje kupiti omul hladno dimljeni?

Danas, da bi kupili dimljenu delikatesu, nije potrebno ići na Bajkal. Iako je tu, možete kupiti najsvježiju i najukusniju ribu.

Na policama trgovina možete naći cijele dimljene omul, filete, kriške i polovice. Vakuumski omul s hladnim dimljenjem, koji košta oko 1.300 rubalja, često se ne kupuje samo za praznike. No, cijela dimljena riba nestaje s polica za nekoliko dana. Takva poslastica košta oko 450 rubalja po kg. Mnogi proizvođači nude riblji pladanj, koji uključuje omul.

Nećete naći svježeg omula u malim trgovinama, bolje je posjetiti velike supermarkete ili ribarnice. Veliki poznavatelji ove ribe posebno ga naručuju iz Bajkala.

Salata s omul hladnom dimljenom (recept)

Omul se često koristi kao glavni sastojak u salati. Mnoge domaćice znaju da se kombinacije riba daju s poteškoćama. Kako biste goste iznenadili na svečanom stolu, možete kuhati salatu "Northern". Za to ćete trebati:

  1. Omul hladno dimljeni - 100 grama (bolji fileti).
  2. Kuhani krumpir i oguljene 400 grama (oko 4 velika ili 6 srednjih krumpira).
  3. Luk - 1 glava.
  4. 4 krastavca i 2 žlice kapara.
  5. Sol, papar i maslinovo ulje za preljev.

Bilo koje zelenilo je prikladno za dekoraciju. Svi sastojci moraju se rezati na kockice i miješati u velikom spremniku. Solite, popaprite i dodajte maslac. Prije posluživanja pohranite u hladnjak. Iz navedenih proizvoda dobivate 2 porcije ukusne salate.