Kako kuhati govedinu

Anonim

U kuhanju, govedina se smatra vrlo teško obraditi meso, rukovanje koje zahtijeva vještinu. Zapravo, mišićna vlakna koja čine ovo meso bogata su fibrinom i, štoviše, čvrsto su međusobno povezana, što određuje to svojstvo govedine kao krutost. Tijekom toplinske obrade, vlakna i spojevi između njih su djelomično uništeni, ali treba imati na umu da pogrešno putovanje može pokvariti jelo. Ako kuhanje ili, recimo, pečenje govedine ne izgleda teško čak ni početničkoj domaćici, pitanje kako kuhati govedinu zaslužuje zasebnu raspravu.

Stoga, kako bi se odlučilo koliko dugo kuhati govedinu, preporučljivo je shvatiti iz kojeg je dijela životinjskog trupla taj komadić odrezan. Najlakše je pitati mesara koji je zaklao truplo, jer samo stručnjak s dugogodišnjim iskustvom može pouzdano odrediti njegovu sortu po jednoj vrsti mesa. Postoji jedno jednostavno pravilo - što je veće opterećenje mišića, to je meso tvrđe, to je dugotrajnija toplinska obrada. Što se tiče gobija, a govedina se dobiva uglavnom od mladih ili jednogodišnjih gobija, njihovi najnapredniji mišići nalaze se na prsima, oko repa i potkoljenica. Meso se reže s tih dijelova, iako se dugo kuha, ali ima izraženiji, ugodniji okus. Približno 500 grama takvog mesa zahtijeva oko dva sata kuhanja. Oni komadi govedine, koji su izrezani iz mišića leđa, a posebno slabine i sakrum, kao i mišići skapularnog dijela, odlikuju se većom nježnošću, ali još goreg, pomalo neukusnog okusa. Govedina se preferira za pirjanje ili pečenje, ali ako odlučite kuhati ovo meso, imajte na umu da će komad težine 500g biti spreman za sat i pol. Međutim, ti podaci su vrlo indikativni, budući da je govoriti o tome koliko kuhati govedinu, potrebno je razjasniti način kuhanja, svježinu mesa, način njegove preliminarne obrade, te omjer vode i mesa.

Da bi se odlučilo koliko će se kuhati govedina, bilo bi lijepo imati ideju o zrelosti mesa. Malo ljudi zna da svježe meso ne cijeni iskusni kuhari kao zreli. Proces zrenja obično se odvija u posebnim uvjetima koji se stvaraju u poduzeću, tako da meso doseže svoju najbolju kvalitetu i tek nakon toga ide u prodaju. Ako dobijete svježe meso, vrlo je poželjno da govedina dozrijeva, jer kao rezultat toga okus mesa postaje bolji, a proces kuhanja smanjuje se za 5-10 minuta. Prikladni uvjeti osigurani su u uobičajenom hladnjaku, gdje je temperatura 0-4 ° C - stavite komad mesa na roštilj tako da zrak kruži oko njega i pokrije se tavi. Ostavite građevinu na nekoliko dana, idealno za tjedan ili dva. Vrlo važna točka je vlažnost zraka od oko 90%, tako da meso nije pljesnivo, ali i ne isušuje. U procesu takve pripreme, aktivni enzimi mesa počinju uništavati mišićna vlakna, sok se oslobađa, što pojačava okus govedine, meso postaje mnogo natječajnije.

Ključ za odlučivanje koliko kuhati govedinu je način na koji se meso kuha. Ako želite kuhati juhu ili juhu, onda se govedina kuha u hladnoj vodi - tako meso vodu daje sokovima i blagotvornim tvarima. Ako krenete kuhati meso, zadržavajući maksimalni okus, meso treba uroniti u već kuhanu, slanu vodu i kuhati manje vremena (oko 1, 5 sati) bez smanjenja temperature vode.

Valja napomenuti da, čak i znajući koliko kuhati govedinu, morate provjeriti stupanj spremnosti mesa s nožem, počevši 1, 5-2 sata nakon kipuće vode. Ako nož klizi lako - meso je spremno i možete početi obrok.