Popularne konzervirane hrane "Svjež" - kakvu ribu? Kako kuhati papaline kod kuće?

Anonim

Konzervirana riba općenito se doživljava kao nešto svakodnevno, za svaki dan. Većina ih se koristi za izradu salata i kao punjenje za pite. Samo jedan služi kao samostalan snack, pa čak i na blagdanskom stolu. Ovo je paprika u ulju. Tijekom sovjetskih vremena bili su manjkavi. Smatralo se velikim uspjehom da dobijete staklenku pravih rižinskih papalina. Istina, kao i tada, mnogi su zainteresirani za ono što ribe i kako su napravljeni? I što je najvažnije, je li kod kuće moguće kuhati ukusne papaline?

Sirovine papira

Otvaranjem limenke ovih limenki možete vidjeti male ribe koje su položene u nizu. Leže blizu jedna drugoj u bačvama. Ovo su idealne papaline. To je vrsta ribe - većina počinje biti zainteresirana kada se ne pojavi tako ružičasta slika. Doista, za proizvodnju ukusne konzervirane hrane treba koristiti samo kvalitetne sirovine.

Moderne papaline su uglavnom napravljene od malih riba koje pripadaju rodu haringe. Jednostavno rečeno, ovo je Baltska papalina ili baltička haringa. Iako u stvarnosti postoji riba istog naziva iz latinskog "sprattus". Ali to je iz njezinih papalina nikada ne. Ali to nije toliko važno koliko i kakvoća trupova sirove ribe. Oni bi trebali biti 7-9 cm dugi (samo da stane u posudu), nemaju oštećenja na koži i biti ravnomjerno obojeni. Ostatak ne ovisi o vrsti ribljih papalina od kojih su napravljene, nego o načinu pripreme.

Tehnologija proizvodnje

Do danas, za proizvodnju sprat koristi 2 tehnologije. Prema jednom od njih, sirova riba je oprana pod hladnom vodom, kratko uronjena u slanu otopinu, a zatim kroz tanku žicu visjela kroz škrge. U ovom obliku papalina se šalje u pušionicu nekoliko sati. Nakon toga uklanjaju se glava i repna peraja i stavljaju u posudu, a to se radi samo ručno. Zatim ulijte mješavinu biljnih i senfovih ulja, pecite, sterilizirajte i pošaljite 2-3 mjeseca da sazriju.

Druga metoda proizvodnje papaline je nešto jednostavnija i jeftinija. U ovom slučaju, slana riba bez dodatnog pušenja nalazi se u posudi. A kako bi se dobio željeni izgled i miris, dodaje se "tekući dim" zajedno s uljem. Nažalost, ova se tehnologija koristi češće. Štoviše, proizvođači tvrde da se tako dobivaju korisne papaline. Pitam se, kakva vrsta ribe će biti bezopasna nakon tretmana kemijskim reagensima? Sporna točka. Inače je ova tehnologija slična prethodnoj.

Korist i šteta

Naravno, kao i svaka druga riba, papaline su bogate proteinima i aminokiselinama koje tijelo lako apsorbira. Osim toga, raspoložive polinezasićene masti u ribljem ulju jačaju srčani mišić i zidove krvnih žila, preporučuju se za primjenu kod bolesti zglobova. Visok sadržaj vitamina skupine B, A i E usporava proces starenja kože i ima preventivni učinak kod dijabetesa i osteoporoze.

Međutim, zbog tehnologije pripreme, ove papaline nisu toliko korisne. Koja vrsta ribe neće biti više kalorijska kada se dodaje ulje? Ne. Dakle, na 100 grama ovih konzerviranih namirnica otpada 375 kcal. A to je puno, s obzirom da je u prosjeku polovica može. Štoviše, kada se puši u papalinama, stvaraju se karcinogeni (uglavnom benzopireni). Uz redovitu uporabu mogu izazvati rak i druge patologije. Kao što kažu, sve je dobro u umjerenim količinama.

Izbor brašna

Ako je u sovjetskim vremenima papalina bila oskudna, tada su danas police prodavnica pukle s različitim limenkama. Danas se njihova proizvodnja uspostavlja posvuda, ne samo u baltičkim državama i Kaliningradu. No, bolje je, kao što praksa pokazuje, još uvijek birati one koji su bliže Rigi. Za kvalitetu konačnog proizvoda je vrlo važno, od onoga što ribe učiniti papaline. Što je bliže mjestu ulova, veća je vjerojatnost da se koriste svježe, nezmrznute sirovine.

Prije svega, trebali biste pažljivo razmotriti samu banku. Trebala bi biti glatka, bez oštećenja i plikova. Na gornjem poklopcu obično se nalaze žigosane oznake. Ona će vam pomoći odabrati kvalitetne papaline. Takvom vrstom ribe također se može odrediti uz pomoć. Ako kod sadrži brojeve "137", onda je takva konzervirana hrana napravljena od baltičkih papalina. No, prisutnost koda "C20" ukazuje na nisku kvalitetu sirovina. Također, prema GOST-u, riba u posudi mora biti najmanje 75%, au sastav trebaju biti uključeni samo papaline ili papaline, biljna ulja i soli.

Domaći recept

Oni koji žele uživati ​​u ukusnoj dimljenoj ribi bez štetnih dodataka i karcinogena, sve više se zanimaju kako kuhati papalinu kod kuće. I ispada da to nije tako teško, glavna stvar je da odaberete visokokvalitetne papaline i budite strpljivi.

Jedan kilogram male ribe, uklonite glave i repne peraje. Postavite debeli sloj u duboku tavu s debelim dnom. U tom slučaju, svaki sloj se mora soliti, dodati grašak i lovorov list. Prethodno skuhajte čašu jakog čaja (250 ml kipuće vode da uzmete najmanje 3 vrećice čaja) i ohladite. Dodajte je ribi uz čašu biljnog ulja. Zatvorite poklopac i pecite u pećnici 2, 5-3 sata na 110 stupnjeva. Takve papaline ne razlikuju se samo po ukusu od trgovine, već su i mnogo korisnije.