Pušio je kara. Topla dimljena riba kod kuće: značajke i preporuke

Anonim

Dimljeni šaran topli dimljeni - jedan je od najpopularnijih načina kuhanja. Rezultat je ukusna zlatno-smeđa riba jedinstvenog okusa i ugodne arome.

Što je korisno šaran

Dakle, onda ćemo razgovarati o tome kako kuhati vruće dimljeni šaran. Recept je vrlo jednostavan. Možete pripremiti ukusnu ribu čak i kod kuće. Međutim, ne znaju svi za što je šaran koristan. Svojstva ovog proizvoda bila su poznata u drevnoj Rusiji. Za vrijeme blagdana za stolom je služila samo riječna riba.

Važno je napomenuti da u Karasu ima mnogo bjelančevina koje su korisne za one koji redovito koriste strogu dijetu. Sastav slatkovodne ribe uključuje aminokiseline. Kalcij koji se nalazi u ovom proteinu dobro se apsorbira i pomaže ojačati nokte i kosti.

Nakon pušenja dimljenog šarana, sačuvana su sva korisna svojstva ribe. Stoga se ovaj proizvod distribuira ne samo na teritoriju naše zemlje, već iu inozemstvu. Čak i uz ovu toplinsku obradu, riba ima nizak sadržaj kalorija. To se može uvesti u prehranu onih koji dijeta i nastoji da biste dobili osloboditi od extra pounds. Također, šaran sadrži veliku količinu vitamina E i A koji podupiru tijelo, štite ga od infekcija i smanjuju rizik od razvoja onkologije.

Metode pušenja

Dimljeni šaran vruće dimljen - to nije jedini način njegove pripreme. Tu je i hladan način. Međutim, ova posljednja metoda se rijetko koristi, jer kako bi se sačuvala korisna svojstva proizvoda, potrebno je poštivati ​​sva tehnološka pravila.

Postoji i treća mogućnost - liječenje tekućim dimom. Ova metoda je prikladna za vlasnike višekutnih uređaja. U tom slučaju, riba se tretira tekućim dimom i kuha pola sata u načinu "pečenje". Da bi se crucianu dala zlatna nijansa, nanesite koru luk ili lišće čaja.

Vruće dimljeni šaran: recept

Ova metoda kuhanja riječnih robova smatra se najlakšom. Da biste zapalili karaš, trebat će vam:

  • 3 kg svježe ribe;
  • 200 g grube soli;
  • mljeveni crni papar.

Prije početka pripreme šarana vrijedi pripremiti.

Kako očistiti ribu

Dakle, kako pušiti vrući dimljeni šaran? Započeti je trbuh. Da biste to učinili, potrebno je napraviti rez u trbuhu, a ne završiti s krajem i glavom oko 5 milimetara. Ako to nije učinjeno, riba može pasti s kuke kao rezultat intenzivnog grijanja. Također je potrebno čuvati sve sokove nastale tijekom toplinske obrade.

Riba se preporuča samo utroba. Čišćenje nije potrebno. Ljestvicu, rep, peraje i glavu treba ostaviti.

Nakon što su cruciovi izbačeni, potrebno ih je temeljito oprati pod tekućom vodom, a zatim prebaciti ureznik u cjedilo. To će u potpunosti ukloniti tekućinu.

Utrljajte i padajte

Da bi dimljeni šaran (dimljeni vrući dim) bio uspješan, potrebno je dobro pripremiti riblju ribu. Unutrašnjost i vanjski izgled trupova u trbuhu treba utrljati crnim paprom i solju. Ne zaboravite na škrge. Mnogi se boje bojanja ribe. Ali to je nemoguće, jer će kruci uzeti točno onoliko koliko im je potrebno.

Nakon toga ribu treba staviti u otopinu. Za njegovu pripremu potrebno je razrijediti 6 žlica krupne soli u tri litre vode. Pripremljene trupove treba staviti u duboku tavu i zaliti otopinom. U zaključku, vrijedi sve posuti solju. Sada je karaš trebao biti prekriven jarmom i postavljen na dva sata na hladnoću. Za to vrijeme riba je dobro solila.

Spremni crucians treba ukloniti iz tave i ispiranje. To će ukloniti višak soli. Isperite ih na škrge, kao i na trupla unutar i izvan. Riba prije pušenja trebala bi biti malo suha. Da biste to učinili, trup se mora objesiti sat vremena na svježem zraku, obavezno ga prekriti gazom.

Priprema za pušenje

Da biste dobili domaći vrući dimljeni šaran, morate pravilno pripremiti pušionicu. Svi njegovi elementi moraju biti čisti. Na dnu morate položiti sloj piljevine. Za kuhanje šarana bolje je koristiti johu. Također je vrijedno staviti neke grane trešnje.

Preporuča se staviti paletu na piljevinu. U procesu kuhanja istjerat će masnoće koje luče trupla ribe.

Postavite dizajn

Dakle, kako pušiti vrući dimljeni šaran? Kada se sve pripremi, trup mora dobiti mokre salvete, a zatim staviti na rešetku tako da su rezovi na vrhu. Nakon toga, riba se može staviti na dimnjaku i čvrsto zatvoriti sve poklopce. Glavno je da nema rupa. Ako se pokrov odmakne, potrebno ga je pritisnuti ciglom ili kamenom. Dimnica mora biti čvrsto zatvorena.

Uređaj treba postaviti na roštilj ili na opeku. Pod pušnicom se mora napraviti požar. Za to možete koristiti i ugljen i drva za ogrjev.

Postupak kuhanja

Plamenovi u izgradnji trebali bi biti na niskoj razini. Inače riba može izgorjeti. Nakon nekog vremena, piljevina, smještena u dimnjačnici, počinje se puniti. Kao rezultat toga, drveni mirisni dim će se početi isticali. Njegov izgled ukazuje na proces pušenja. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini trupova. Obično cijeli proces traje od 20 do 40 minuta.

Na kraju kuhanja treba ukloniti dimnjaku iz topline i skinuti poklopac. Nakon toga vrijedi čekati dok sve ne bude hladno. Nije preporučljivo uklanjati vruće cruciane jer se trupla raspadaju. Ostanite na mreži 15 minuta. Nakon određenog vremena šaran se može lagano ukloniti na posudu i poslužiti. Preporučuje se čuvanje takve ribe u hladnjaku.

Mali trikovi

Ako na dlanu nema dimne kuće, možete koristiti rusku pećnicu za kuhanje ribe. U tom slučaju, trupovi su suspendirani unutar dimnjaka. Dok se peć grije, riba se puši. Najvažnije je odabrati pravu visinu. Inače se riba može spaliti ili ne pušiti.

Za pripremu šarana ne smijete koristiti piljevinu od crnogorice. Takav materijal izdvaja parcele. Piljevina mora biti iz listopadnog drveća, suha, bez kore, gljivica i plijesni.