Kiselo vrhnje: nutritivna vrijednost, kemijski sastav i sadržaj kalorija

Anonim

Gusta i bogata vrhnja, koja se uobičajeno koristi za pečeni krumpir, salate, složenice i umake, vrlo je kalorijska i masna hrana. Unatoč činjenici da sadrži određenu količinu kalcija, potrebno je uzeti u obzir nutritivnu vrijednost kiselog vrhnja, prije nego ga redovito unosite u svoju prehranu.

Kako se proizvodi?

Proizvodnja vrhnja počinje s vrhnjem. Oni se podvrgavaju procesu fermentacije kada ih proizvođač kombinira sa specijaliziranim bakterijama.

Jednostavno rečeno, kiselo vrhnje se stvara u procesu u kojem se bakterije dodaju pasteriziranoj kremi i zagrijavaju do 22 stupnja Celzija. Smjesa se zatim ostavi sama dok se ne postigne željena debljina. U tom procesu nastaje mliječna kiselina, koja je reagens koji kremu daje kiseli okus. Sadržaj masti u proizvodu ovisi o vrsti kreme koja se koristi u proizvodnji. Lagana kisela vrhnje se proizvodi od obranog mlijeka ili kreme, što smanjuje sadržaj masti i sadržaj kalorija. Osim masti, u svjetlu kiselog vrhnja ima mnogo korisnih i štetnih hranjivih tvari.

Mikroorganizmi mliječne kiseline daju kiselom okusu karakterističan okus, a debljina kreme pridonosi njegovoj konzistenciji. U punomasnoj kremi mora biti najmanje 20 posto masti, dok u proizvodu s niskim udjelom masti treba biti 25 posto manje. S druge strane, odmašćena kisela vrhnje treba sadržavati manje od 0, 5 grama masti za svakih 50 grama.

Sadržaj kalorija

Hranjiva vrijednost kiselog vrhnja 20% po žlici - 23 kalorije. Od toga, 93 posto su masti, a ostatak su male količine ugljikohidrata i proteina. Udio zasićenih masnoća, koji prema medicinskim procjenama povećava rizik od srčanih bolesti povećanjem koncentracije kolesterola u krvi, iznosi 60 posto. Ostale masnoće u kiseloj kremi su mononezasićene i polinezasićene i smatraju se korisnijim za zdravlje. Hranjiva vrijednost kiselog vrhnja je 15%, izrađena je od mliječne masti - 20 kalorija po žlici, od čega je 81 posto masti. Kao iu prvom slučaju, 60 posto masti je zasićeno.

Kemijski sastav

Hranjiva i energetska vrijednost kiselog vrhnja po žlici je sljedeća. Ova količina proizvoda sadrži samo 0, 35 grama ugljikohidrata, što ga čini hranom s niskom razinom ugljikohidrata. Ostali sastojci uključuju 0, 42 g šećera i 0, 25 g proteina. Žlica kiselog vrhnja daje vam 13 mg kalcija - mali postotak dnevne potrebe za 1000 mg. Proizvod sadrži i željezo, samo 10 mg natrija, 17 mg kalija i malu količinu vitamina B (tiamin, riboflavin i niacin).

Kako ga najbolje jesti?

Pokušajte ne konzumirati previše ovog proizvoda zbog velike količine zasićenih masti i visokog sadržaja kalorija. Kada koristite masne kisele vrhnje, izmjerite svoj dio mjernom žlicom kako biste izbjegli dodavanje više kalorija u hranu nego što ste zamislili. Hranjiva vrijednost vrhnja je bez masnoća - 11 kalorija po žlici. Pokušajte ga koristiti za kuhanje.

mast

Lagana kisela krema sadrži manje masti od pune masnoće, ali je njezin sadržaj još uvijek umjereno visok. Hranjiva vrijednost kiselog vrhnja u 100 g (15%) sadrži 15 grama ukupne masti, od kojih je 7, 5 zasićenih. Ovo posljednje uzrokuje stvaranje plaka u arterijama i povećava rizik od bolesti srca. Preporučeni dnevni unos ukupne masti je od 25 do 35 posto ukupnih kalorija, a udio zasićenih ne smije biti veći od 7 posto. Ako konzumirate 2.000 kalorija dnevno, to je između 50 i 70 grama ukupne masnoće, uključujući 14 grama zasićenih.

Proteini i ugljikohidrati

Proteini i ugljikohidrati, zajedno s mastima, su makronutrijenti. Tijelo treba te hranjive tvari u velikim količinama za optimalno funkcioniranje. Preporučeni dnevni unos proteina je 46 grama za žene i 56 grama za muškarce. Oba spola trebaju težiti minimalnoj količini od 130 grama ugljikohidrata dnevno.

Lagana kisela krema sadrži više ugljikohidrata nego proteina. Hranjiva vrijednost kiselog vrhnja na 100 g je oko 3 grama proteina i 4 grama ugljikohidrata. Dodavanje lagane kisele vrhnja krumpiru značajno će povećati sadržaj ugljikohidrata u ovom prilogu i malo povećati sadržaj proteina. Usput, jedan mladi krumpir srednje veličine sadrži 37 grama ugljikohidrata i 5 grama proteina.

holesterol

Meso i životinjski proizvodi, uključujući mliječne proizvode, sadrže velike količine prirodnog kolesterola. Unatoč činjenici da tijelo treba ovu tvar za stvaranje stanica i proizvodnju hormona, prekomjerne količine imaju isti učinak blokiranja arterija kao zasićene masti. Preporučena dnevna doza kolesterola je 300 mg za zdrave odrasle osobe i 200 mg za osobe s koronarnom bolešću srca. Svjetlo kisela vrhnje sadrži 39 miligrama ove tvari na 100 grama.

kalcijum

Kalcij je mineral elektrolita potreban za jačanje kostiju i zuba, za smanjenje i opuštanje mišića, oslobađanje hormona i otkucaje srca. Svjetlo kiselo vrhnje ima umjerenu količinu. Dio od sto grama sadrži 104 miligrama. Dnevno preporučeni unos kalcija je 1.000 miligrama dnevno za muškarce u dobi od 19 do 70 godina, 1.000 miligrama dnevno za žene u dobi od 19 do 50 godina i 1.200 miligrama dnevno za žene starije od 70 godina.

Vitamin A

Vitamin A je antioksidans koji poboljšava vid, koji također jača vezivno tkivo i podupire zdravu kožu. Muškarci stariji od 14 godina trebaju primati najmanje 900 mikrograma dnevno, dok žene ove dobne skupine trebaju konzumirati 700 mikrograma. Svjetlo kisela krema sadrži 102 mikrograma na 100 grama. Za povećanje koristi za tijelo, koristite ga s određenim proizvodima. Dakle, slatki krumpir ima visoku koncentraciju vitamina A. Dodajući ovom povrću žlicu laganog kiselog vrhnja omogućit će vam da dobijete jelo s visokim sadržajem ovog spoja.

riboflavin

Hranjiva vrijednost kiselog vrhnja (sto grama) uključuje 12 posto preporučene dnevne doze riboflavina. Vaše tijelo ne može proizvesti ili akumulirati ovu hranjivu tvar, tako da je važno da dobijete pravu količinu hrane iz svoje prehrane. Riboflavin pomaže pretvoriti hranu u energiju.

fosfor

Fosfor je neophodan za zdrave kosti i pretvaranje makronutrienata u korisne oblike. Budući da nutritivna vrijednost kiselog vrhnja uključuje taj mineral, djeluje zajedno s vitaminima B, osiguravajući normalno funkcioniranje mnogih tjelesnih procesa, uključujući funkcije bubrega, mišića i živaca. Jedna porcija proizvoda osigurava 13% preporučenog dnevnog unosa fosfora.

Vitamin B12

Kiselo vrhnje ispunjava vaše tijelo vitaminom B12 - hranjivim tvarima koje podupiru zdravlje živčanih stanica i jačaju imunološku funkciju. Istraživači su otkrili da ovaj spoj može spriječiti sistemski eritematozni lupus, koji je autoimuna bolest koja pogađa bubrege, kožu i zglobove.

Što se može zaključiti?

Mliječni proizvodi mogu biti uključeni u prehranu većine ljudi, uključujući i kiselo vrhnje. Umjereno, može biti vrlo korisno jer sadrži mnogo vitamina i minerala. Međutim, zbog visokog sadržaja masti, preporučuje se kontrola veličine posluživanja.