Što je uključeno u pivo

Anonim

Prednosti i štete piva u posljednje se vrijeme puno svađaju. To, naravno, prirodno piće, sadrži značajan udio alkohola koji je ovisan. Osim toga, pivo mijenja hormonsku ravnotežu u ljudskom tijelu, proizvodeći estrogene.

Pivo je možda najpoznatije piće s niskim udjelom alkohola. Sastavljaju se čak i ocjene zemalja koje najviše konzumiraju ovo piće.
Baza piva sastoji se od sljedećih komponenti:
- voda,
- ugljikohidrati,
- ugljični dioksid,
- kvasac,
- etil alkohol i tvari koje sadrže dušik.

Naravno, ovo su samo glavne komponente, ali postoji više od 1000 recepata za pivo, s različitim spojevima i aditivima.

Prirodno piće


Od davnina, prema europskoj tradiciji, temelj za pivo bio je ječam, ali sada se pivo piva na drugim predstavnicima žitarica, na primjer, kao što su riža ili kukuruz. Tu je čak i banana i mlijeko pivo, ali to su specifičnija pića koja su u ograničenoj potražnji.
Takvo prirodno piće, poput piva, dobiva se postupkom fermentacije biljnih materijala u obliku hmelja, slada, pivskog kvasca, naravno, uz dodatak vode. Sve ove komponente daju kemijsku reakciju. Valja napomenuti da je zeljasta biljka - hop - koristi se ne samo prilikom proizvodnje piva, već i za pečenje kruha.
Osim glavnih komponenti, pivo u manjim dozama uključuje sljedeće elemente:
- soli organskih kiselina,
- mineralni spojevi i vitamini slada koji savršeno utječu na apsorpciju proizvoda,
- Estrogeni, koji pak utječu na ljudske hormone.

Korisno i ne baš


Spojevi dušika u pivu nužni su zbog punog okusa, stvaranja pjene i drugih fizikalnih i kemijskih procesa. No, prisustvo kisika u pivu negativno će utjecati na njegovu trajnost, pa bi njegov sadržaj u pivu trebao biti minimalan, oko 0, 35 miligrama po litri piva, koliko se kisika emitira kao posljedica reakcije, tehnologija se pažljivo prati.
Uz pretjeranu količinu kisika, pivo će se vrlo brzo pogoršati.

Glavna blagotvorna supstanca u pivu smatra se fenolnim spojevima, zahvaljujući kojima tijelo prima antioksidante, a ti spojevi također pomažu u sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka i imaju baktericidni učinak. Čak i kozmetičari koriste osobitosti pivskog kvasca, koji vjeruju da izglađuju bore i dopuštaju vam da se borite protiv akni. Osim toga, pivski kvasac preporučuje se za ispiranje kose, tako da oni dobro rastu i imaju snažnu strukturu korijena.

Srodni članak

Neke značajke češkog piva