Što je sambuca

Anonim

U mnogim talijanskim filmovima, raskošne žene i jaki preplanuli muškarci naručuju sambuku s ledom na vrući sunčani dan u sjeni ljetne terase. Unatoč tajanstvenom i poetičnom imenu, sambuca je uobičajeno alkoholno piće.


Povijest pića
Sambuca je talijanski liker od anisa. Klasična tekućina je prilično jaka, od 38 do 42 stupnja, i prozirna. Iako postoje crvene, smeđe i čak crne sorte. Povijest sambuke datira još iz srednjeg vijeka. Tada su Saraceni donijeli u Rim alkoholno piće od anisa. Isprva se uglavnom koristio kao lijek za bol u glavi i probavne smetnje. Ali budući da je okus ovog pića bio vrlo ugodan, počeo se konzumirati i samo za uživanje u jelu.
No prava slava sambuce bila je u XIX stoljeću, kada je Luigi Manzi usavršio recept, a svijet je dobio poznati liker od anisa u obliku koji je poznat i danas. Kasnije je sambuca počeo raditi u drugim destilerijama. Najpoznatiji proizvođači su Virgilia Pallini i Angelo Molinari.
Odakle je došlo ime
Postoji nekoliko verzija zašto se liker zove sambuca. Neki istraživači tvrde da je ime došlo od iskrivljenog Saracena "zammut". Drugi kažu da je liker dobio ime po tipu brodova koji su prevozili piće. I prema trećoj verziji, liker ima takvo ime zbog bobice, koja je uključena u njegov sastav i zvuči na talijanskom kao sambucus. No, točna povijest imena nije poznata nikome, kao ni formulacija ovog poznatog likera od anisa.
Sambuca proizvođači čuvaju recept za piće u strogom povjerenju. Poznato je da se u proizvodnji pića koriste šećer, anis, aromatično bilje i pšenični alkohol. Ali koje biljke i u kojim razmjerima idu drugi sastojci, znaju samo proizvođači.
Kako piti sambuku
Sambuca se može piti u čistom obliku s velikom količinom leda i može se koristiti kao osnova za alkoholne koktele. Kod kuće u Rimu vole piti sambuku "s mušicama". Ne, insekti i. Samo sambuku poslužujemo s tri zrna kave, koji se bacaju izravno u likersko staklo. Plemenita gorčina kave izaziva zaslađenu slatkoću alkohola. Tekućina se pali i pije nakon što se ugasi, a zatim se pojede s preostalim zrnima kave na dnu.