Kako napraviti dobru kavu

Anonim

Pravilno kuhana kava zadivljuje nevjerojatnu aromu i uzbuđenje. I u njoj maksimalno pohranjene korisne tvari. Da biste napravili dobru kavu, morate znati nekoliko tajni njezine pripreme.

Trebat će vam

  • - zrna kave;
  • - Bakreni Turci (Cezve);
  • - srebrna žličica s dugom ručkom;
  • - čista hladna ili ledena voda;
  • - začini (đumbir, cloves, muškatni oraščić, cimet, itd.);
  • - med, šećer, vrhnje, mlijeko po želji.

instrukcija

1

Odaberite razne zrna kave po svom ukusu. Dvije glavne vrste zrna kave su robusta s oporim, oštrim okusom i tradicionalnom Arabicom.

2

Ako ste kupili neprženu "zelenu" kavu, onda pržite zrna kod kuće u specijalnoj roštilji ili u konvencionalnoj tavi od lijevanog željeza. Zagrijte raspored ravnomjerno. Na dnu izlijte zrno u jednom ili dva sloja. Posuđe stavite na nisku vatru, postupno povećavajući toplinu. Mešajte žito drvenom lopaticom. Izravno prženje započinje nakon prvog zrna bakalara. Žitarice se počinju povećavati i postaju tamne. Nakon toga možete u bilo kojem trenutku zaustaviti pečenje, ali ne dovodite žito u crno stanje. Pazite na paru. Čim postane nagrizajuća i gusta, odmah prestanite peći. Zapamtite da se zrna zelene kave čuvaju jednu godinu i peku samo nekoliko mjeseci.

3

Napravite kavu od svježe mljevenog graha. Brušenje bi trebalo biti vrlo dobro, "pod Turcima". Ovisno o željenoj jačini kuhane kave, uzmite od jedne do dvije čajne žličice svježe mljevenog graha po 50 ml jakog pića. Ostatke mljevene kave pohranite u zamrzivač. Prije kuhanja kave, zagrijte šalice u kojima će se poslužiti, jer će hladna šalica pokvariti okus kvalitetnog pića.

4

Zagrijte Turke na laganoj vatri. Ulijte u njega kavu i držite je malo na vatri, a ne sipajte vodu. Dodajte malo šećera i začina po želji. Ali nemojte pretjerati sa začinima - oni iskrivljuju pravi okus pića. Ulijte vodu u Turčin i promiješajte žlicom.

5

Uklonite gustu svijetlu kožu žlicom i preklopite u pripremljene šalice. Ponovite postupak nekoliko puta - promiješajte, uklonite pjenu, držite kavu na vatri. Optimalna temperatura vode za pripremu kave je 95 - 98 stupnjeva. Nemojte kuhati kavu. Čim je počeo ustajati, odgojio je Turčinu, opet promiješati kavu i staviti vatru još pola minute.

6

Ulijte kavu u šalice u kapi. U svakoj čaši, na površini pravilno kuhane kave, stvara se gusta homogena lagana pjena (krema). Po želji dodajte kremu ili mlijeko.

Dobar savjet

Ako je moguće, napravite kavu ne na vatri, već na vrućem pijesku.