Kako odabrati dobru kavu

Anonim

Šalica dobre kave može razveseliti cijeli dan, međutim, često odabir kave postaje težak zadatak. Pri odabiru kave važna je zemlja u kojoj se uzgajaju zrna kave, sorta, stupanj i datum pečenja. Znajući sve te karakteristike, možete odabrati kvalitetan proizvod.

instrukcija

1

Kava je podijeljena u tri glavne vrste - Arabica, Robusta i Liberica. Arabica se smatra najkvalitetnijom sortom, ima blagi okus. Robusta je gorka i jača, dodaju smjesu jena kavi, ali ponekad je piju u čistom obliku. Liberica je najgorka kava koja se koristi samo kao dodatak drugim sortama.
Važnu ulogu ima područje u kojem se uzgaja kava, pa u toplijem području kava ima blagi okus i ugodnu aromu. Zrna koja se uzgajaju u planinama dat će kiseli okus.
Okus pića ovisi o omjeru različitih vrsta kave . Arabica, iako ima ugodan miris i blag okus, sadrži malu količinu kave ina, te stoga nije prikladna za razveseliti. Robusta i Liberica su previše gorke, ali imaju bogatu aromu.
Stupanj prženja kave jedan je od ključnih pokazatelja na koji treba obratiti pozornost. Pečenje je slabo - skandinavsko, intenzivnije - američko, francusko - kava se peče još jače i najjači stupanj pečenja je talijanski.
Pečena kava vrlo brzo gubi okus i miris. Držite ga dulje od 3 tjedna, ne preporučuje se, navedite datum pečenja.
Bolje je mljeti kavu neposredno prije pripreme, međutim, moguće je kupiti i mljevenu kavu, a što je svježa, to bolje. Mljevenje se također dijeli prema stupnju: od grubog - koji se koristi za francusku i pivarsku kavu, do fine, koristi se za pripremu espressa.
Ne kupujte za kućnu uporabu pakiranje kave, čiji volumen prelazi 200-250 grama, nećete imati vremena popiti ga prije nego što izgubi okus i aromatične kvalitete. Nakon otvaranja pakiranja - sipajte kavu u staklene ili limene spremnike, nemojte je čuvati u uobičajenom pakiranju.