Kako kuhati kvas kod kuće

Anonim

Kako utažiti žeđ u ljeto? Naravno, kvas ! On će se najbolje nositi s ovim zadatkom. A kako se ne biste kupovali u toplini u potrazi za osvježavajućim pićem, kod kuće napravite ukusni domaći kvas. Također je koristan za izradu okroške. Najpopularniji je krušni kvas. Mi ćemo ga pripremiti.

Trebat će vam

  • 1 vekna raženog kruha
  • 200 gr. šećer
  • 100 gr. grožđice
  • 5 gr. suhi kvasac
  • 3 l. voda
  • limenka od tri litre.

instrukcija

1

Od raženog kruha napravite krekere. Borodino kruh je najprikladniji. Na kruh narežite kriške i pecite u pećnici do zlatno smeđe boje.

2

Uzmi posudu od tri litre i stavi krekere. Napunite ih vrućom prokuhanom vodom i pustite da se ohladi.

3

Otopite kvasac u toploj kuhanoj vodi i ulijte u toplu infuziju kruha i vode. Zatim šećer i promiješajte sve. Pokrijte gazom ili posebnom kapom s rupama. Ostavite sve za noć da lutaju.

4

Ujutro procijedite kvas kroz gazu ili sito u zasebnu posudu. Pokušajte dodati šećer ako niste slatki. Prenesite preostali kruh natrag u posudu.

5

Operite plastične boce, bacite 3-4 grožđice na dno i prelijte kvas. Stavite boce u hladnjak. Za jedan dan, napitak će biti spreman.

6

Dodajte hladnu vodu u posudu s preostalim starterom, dodajte šećer, još nekoliko krekera i bacite šaku grožđica u posudu. Kvass bi trebao ponovno fermentirati. U njemu se mogu vidjeti mjehurići. Ujutro ponovite postupak.

7

Tako možete svakog ljeta tijekom cijelog ljeta dobiti ukusni domaći kvas. Možete uzeti pauzu i ukloniti kvasac 2-3 dana u hladnjaku, a zatim ga ponovno koristiti.

Obratite pozornost

Kvass sadrži malo alkohola, pa se vozačima ne preporučuje da ga koriste prije putovanja!

Dobar savjet

U posudu možete dodati suhu metvicu, kvas će imati još osvježavajući okus.

Srodni članak

Kako kuhati narančasti kvas

 • kako napraviti kvas kod kuće